ESXi 7.0 partíció kiosztás változások

Az ESXi 7.0 előtti verziókban a rendszer partíciók méretei fixek voltak, amely nagyban korlátozta a további modulok, VIB-ek telepíthetőségét. Többször futhattunk bele abba, hogy nem fér fel egy új VIB a rendszerünkre, ezért le kellett törölnünk valamit, amit nem használ épp az adott rendszer. Az ESXi 7.0-ban szerencsére ezen is változtattak, sokkal rugalmasabb lett a partíció méret kezelése.

Partíció kiosztása 6.x esetében

6.X esetében a partíció méretek fixek voltak, kivéve a scrach és a VMFS datastore, melyek az install média méretétől függtek.
A 250 MB-os bootbank méret egyre többször bizonyult kevésnek, például custom ESXi image esetében az NSX-T VIB-ek telepítéséhez már kevés volt.

Partíció kiosztás 7.0-tól

Az új 7.0 verzióban ezzel szemben növeltek a bootbank méreteken, konszolidálták partíció számokat is. Továbbá a bootbank mérete változtatható lett, az install média méretétől függően. Ezzel jelentősen növelve további VIB-ek telepíthetőségének rugalmasságát.

Partíció kiosztás 7.x esetében

 • Boot
  • Boot loader és EFI modulok helye
  • Típusa: FAT 16
 • Boot-banks
  • Rendszer terület az ESXi számára
  • Típusa: FAT16
 • ESX-OSData
  • A 6.x esetében 4 partíció összevonásra került 1 partícióra, itt tárolódnak az extra nonboot modulok, rendszer konfiguráció, rendszer állapot leírók, logok, VMware tools stb.
  • Két részből épül fel, egy gyakran írt rész a RAM data (pl logok), a mások pedig a ROM data, amelybe kerülnek a ritkábban írt adatok, mint például a VMware tools ISO-k

A bootbank kezdő méretét 500MB-ra növelték, amely egy 32GB-128GB boot média esetében 4 GB méretre is nőhet.

Mountpoint kiosztás

Eltünt a bootbank és az altbootbank, ehelyett most már a bootbank1 és bootbank2 partíció elnevezéseket fogunk látni.

Mire szolgál a két bootbank?

Az ESXi-nek két független boot rendszer területe van, mind a kettő tárolja a teljes ESXi telepítést tárolja. ESXi frissítés estén az inaktív bootbankba kerül betöltésre az új verziója, majd újraindításnál megcseréli az aktív és inaktív bootbankot.

Ha bármilyen probléma merülne fel a frissítés utáni rendszerindításnál, akkor az ESXi automatikusan visszaáll az előző verziót tartalmazó bootbankre.

Ha szükséges manuálisan is tudunk váltani a két verzió között, ehhez a boot során a SHIFT-R billentyűkombinációt kell megnyomjunk.

Összefoglaló

Ez az új partíció felépítés jelentősen megkönnyíti a kiegészítő VIB-ek telepítését, ha esetleg még az 500 MB méretkorlátba is beleütköznénk, akkor is lesz lehetőségünk a boot média növelésével növelni a bootbank területét is.

A 7.0-tól a bootmédia minimális mérete 8 GB-lett, kivéve, ha 6.x-ről frissítünk, ebben az esetben még elégséges a 4 GB méret is.

Forrás: https://blogs.vmware.com/vsphere/2020/05/vsphere-7-esxi-system-storage-changes.html

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük