NSX-T frissítése (2.5 -> 2.51)

Ebben a cikkben bemutatom egy NSX-T környezet frissítését.
Aki a 2.5 verziót használja, belefuthatott abba a hibába, hogy a virtuális gépek időnként elveszítik a hálózatukat vmotion közben. Ebben a verzióban ez javításra került (Fixed Issue 2413487 – VMs migrated using vMotion lose network connectivity.)

Lépések összefoglalva

 • Release notes átnézése
 • Telepítőkészlet beszerzése
 • NSX-T konfigurációjának mentése
 • Telepítő csomag feltöltése
 • Frissítés
  • Edge node-ok
  • ESXi hostok
  • Controller cluster

Frissítési idő: 2-2.5 óra

Előkészületek

Éles környezetben remélhetőleg beállítottuk az NSX-T automatikus konfiguráció mentését, viszont javasolt kézzel is elindítanunk egy mentést mielőtt elkezdenénk frissítést.

Nézzük meg a release notes, hogy mi változott, Itt találod.

Töltsük le a telepítő fájlt, ide kattintva, az Upgrade Bundle csomagra lesz szükségünk.

Ha beszereztük a szükséges telepítő csomagot és elkészítettük a mentést, akkor kezdődhet a frissítés.

Frissítés menete

Első lépséként fel kell töltenünk a telepítőcsomagot, ezt a “System > Lifecycle Managemet -> Upgrade” menüpontban tudjuk megtenni.

Ha elkészült a feltöltés, kattinthatunk a “Begin Upgrade” gombra, amely után még megkérdezi, hogy biztosan akarjuk-e. Ha igen, akkor egy jó pár percig az alábbi képen látható módon fogja tekerni a fánkot, ezt várjuk ki türelmesen.

Még egy utolsó pillantást vethetünk az aktuális és a célverziókról.
Első lépésként az Edgek kerülnek frissítésre, majd az ESXi hostokon található NSX komponensek, majd legvégül a controller cluster.

Ha rányomunk a Next gombra, akkor elindíthatjuk az előzetes ellenőrzést.

Ellenőrizzük, milyen problémákat talál a precheck. Esetemben figyelmeztettet, hogy legalább 20MB szabad hely legyen az ESXi hostokon, legyen bekapcsolva a DRS, illetve az 1234 porton tudjon kommunikálni az ESXi hostok és a controllerek.

A webes felületen nálam 30%-nál megállt és nem nagyon mozdult, konzolon ránézve viszont látszott, hogy dolgozik a háttérben.

A következő lépés az Edge clusterek, node-ok frissítése. Alapértelmezetten párhuzamosan szeretné a csoportokat frissíteni, ezt érdemes sorosra állítani szerintem, de csak, akkor van jelentősége, ha több Edge clusterünk van.

A start gombra kattintva elindíthatjuk, az edgek- frissítését. A frissítés esetemben szinte kiesés mentesen zajlott, megfelelően billengette a node-okat.

Sikeres frissítés

A következő lépés az ESXi hostokon lévő komponenseket frissítése. Az elindítása előtt ellenőrizzük, hogy a DRS engedélyezve van-e fully-automated módban. Ez szükséges, ahhoz, hogy a frissítés alatt lévő hostot karbantartás módba tudja tenni.

Sikeres host frissítés

Az utolsó lépés a controller cluster frissítése. Ennek elindítása előtt figyelmeztet minket, hogy a frissítés alatt ne módosítsunk konfigurációt, azaz senki ne dolgozzon az NSX-el, amíg a frissítés zajlik.

Elkészült

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük