Operations Manager Application monitoring – 1 .rész

A vRealize Operations Managerben (vROps) megjelent egy igen hasznos funkció, a natív alkalmazás támogatás. A 7.5 verziótól kezdve az vROps képes jó pár alkalmazás monitorozására is, mint például MS SQL, MS IIS, Apache, MySQL stb.

Ebben a cikkben megnézzük, hogy lehet bekapcsolni az alkalmazás monitoringot. A példa kedvéért egy Windows 2016 szerveren fogjuk az Active directory és az IIS szolgáltatás állapotának figyelését beállítani.

Felépítés

Az alkalmazás monitoringot egy az adott virtuális gép operációs rendszerére telepített Telegraf agent-tel oldja meg az vROps.
Ezen agent telepítését, konfigurálását és az adatainak a gyűjtését a Application Remote Collector komponens végzi, ami egy külön virtuális gépként kerül telepítésre.

Ebből a virtuális gépből 3 fajta méretet telepíthetünk, attól függően, hogy hány agentre lesz szükségünk, azaz hány virtuális gépen szeretnénk szolgáltatásokat felügyelni.

SmallMediumLarge
vCPU4816
Memoria8 GB16 GB24 GB
Max. Agent5003 0006 000

Konfiguráció menete

  • Application monitoring plugin engedélyezése
  • Application Remote Collector céljának beállítása
  • Application Remote Collector appliance letöltése és telepítése
  • Telepített Appliance és vCenter szerver kapcsolatának beállítása
  • Agentek telepítése a monitorozandó VM-ekre
  • Service discovery és monitoring beállítása

Nézzük meg ezeket a lépéseket részletesen.
Fontos, hogy az Operations Managerbe local admin-ként lépjünk be a telepítéshez. Az eddigi tapasztalatom alapján ezzel működik rendben a telepítés.

Navigáljunk az Administration > Solutions > Repository menüpontba.
Itt keressük meg az Application monitoring solutions és kattintsunk az “activate” gombra. Ha a neve mellett lévő pötty szürkéről zöldre vált, akkor sikeresen aktiváltuk.

Application plugin engedélyezése

Home -> Monitor Applications menüpontban láthatjuk, hogy jelenleg milyen alkalmazások felügyeletét támogatja jelenleg a vROps.
Itt kattintsunk a “Configure application monitoring” gombra, ahol be tudjuk állítani, hogy a Collector appliance hova küldje az összegyűjtött adatokat. Jelen esetben válasszuk a vRealize Operations Managert.

A megjelenő képernyőn a zöld nyíl ikonra kattintva már le is tudjuk tölteni az Application Monitoring Collector appliance telepítőjét egy ova fájlként.

A deployment a szokásos ova-s folyamat, így ezt most nem részletezem ki, viszont fontos, hogy a DNS-be jegyezzük be az appliance nevét.

Ha sikeresen telepítettük az appliance-t az ova fájlból és be is kapcsoltuk akkor menjünk vissza az operations felületére.
Menjünk az Administration -> Configuration -> Application Remote Collector menüpontba

A zöld plusz jelre kattintva, fel tudjuk venni frissen telepített Collectorunkat a vROps-ba, illetve hozzá tudjuk csatlakoztatni a vcentereinkhez.

Application Collector felvétele

A megjelenő ablakban előszőr adjuk meg a telepített Collector appliancet-t lehetőleg DNS névvel.

Majd adjuk hozzá mely vCenter szervereken szeretnénk az alkalmazás monitoringot használni. Később a VM listában, ahol az agenteket tudjuk telepíteni, csak azok a VM-ek fognak megjelenni, amelyek vcenter-ét itt felvettük.

A test connection-t ne feletsük el megnyomni, hogy el tudjuk fogadni a vCenter tanúsítványát.

vCenterek megadása

Ha végeztünk a konfigurálással és vártunk kicsit, akkor meg fog jelenni a listában.

Ezzel az Application Collector konfigurálásával végeztünk. A következő lépés az lesz, hogy feltelepítjük az agentet a virtuális gépeinkre, majd beállítjuk a szolgáltattatások felügyeletét.
Ezzel folytatjuk a második részben.

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük