VMware Cloud Foundation (VCF) 4.0 bemutató

A VMware Cloud Foundation (rövid nevén VCF), egy integrált, automatizált, standardizált virtuálizációs szoftver csomag. Segítségével gyorsan egy közel kulcsrakész privát cloud megoldást hozhatunk létre. Ebben a cikkben a nem rég megjelent VCF 4.0-t nézzük meg kicsit közelebbről.

Gyártói bemutató videó

Mit kapunk a VCF-től?

 • Automatizált kialakítást a VMware validated design alapján, így biztosak lehetünk benne, hogy támogatott környezetünk lesz.
 • Reprodukálható környezetet. Egy excel alapú adatlap előkészítésével indul a telepítés, ebből az excelből reprodukálható a rendszer a későbbiekben.
 • Integrált szoftver csomag, egy telepítőben kapjuk meg a szoftverek nagyrészét, melyek egymással biztosan kompatibilisek lesznek
 • VCF 4.0-tól natív kubernetes támogatást

Mely szoftver komponenseket foglalja magába a VCF?

 • Cloud Builder 4.0
 • SDDC Manager 4.0
 • ESXi 7.0.0
 • vCenter Server Appliance 7.0.0
 • vSAN 7.0.0
 • NSX-T 3.0
 • vIDM 3.3.2
 • vRealize Automation 8.1 (opcionális)
 • vRealize Log Insight 8.1
 • vRealize Operations Manager 8.1 (opcionális)
 • vRealize Lifecycle Manager 8.1

Komponensek

Cloud Builder

A Cloud Builder egy virtuális appliance, amely segítségével elindítható a VCF telepítése és konfigurálása. Ezt egy OVF-ben kapjuk a VMware-től, amelyet egy VMware Workstation vagy egy ESXi-re tudjuk deployolni.
Erről az appliance-ről tudjuk letölteni a telepítéshez szükséges paramétereket tartalmazó excel fájlt, majd ide is kell visszatöltenünk a kitöltés után.

Részlet a deployment excelből

Management Domain

A menedzsment domain ESXi cluster, futtatja VCF infrastruktúra működéséhez, menedzseléséhez, monitorozásához szükséges virtuális gépeket (vCenter, NSX manager stb.).
Ezt a környezetet a cloud builder fogja automatikusan telepíteni, az általunk megadott paraméter excel alapján.

A menedzsment domainhez legalább 4 db ESXi node szükséges és kötelezően vSAN használható mint tároló terület, így szükségünk lesz 4 db VSAN ready node-ra

Workload Domains

A workload domainek fogják a production virtuális gépeinket futtatni. Egy workload domainban több cluster is lehet, minden workload domainhez külön vCenter jön létre.

A VCF segítségével ezeket a workload domaineket és clustereket teljesen automatikusan tudjuk létrehozni, bővíteni, törölni, mindezt az SDDC Manager komponens segítségével.

Workload domain esetében, már használhatunk a VSAN-on kívül Fiber Channel tárolót vagy NFS-t is.

SDDC Manager

Az SDDC manager az egész VCF környezet “agya”, amit szintén a cloud builder telepít fel automatikusan. Ezen komponens segítségével tudunk workload domaineket létrehozni, telepíteni az Operations Managert vagy az Automationt. Itt tudunk új ESXi hostokat is bevonni az infrastruktúránkba.

Támogatott arhitektúrák

A VMware Cloud Foundationt jelenleg két féle módon építhetjük fel.

 • VCF Consolidated architektúra: Ebben az esetben a menedzsment domain és a workload domain ugyanabban a clusterben helyezkedik el, a szeparáció resource poolok segítségével történik. Ez esetben már 4 db ESXi host-tal el tudunk indulni VCF irányba, majd később szétválasztható a menedzsment és a workload domain.
 • VCF Standard architektúra: Ebben az esetben elválik egymástól a menedzsment és workload domain. Ehhez a felálláshoz legalább 4+3 ESXi nodera lesz szükségünk (4 menedzsmnet node, 3 db workload node).

Összefoglaló

A VCF esetében még fontos megemlíteni, hogy jelenleg a VMware csak a VCF-el teszi elérhetővé a vSphere with Kubernetes megoldást, azaz a natív kubernetes támogatást. Ha nem a VCF irányt választjuk, akkor csak a PKS-t használhatjuk (jelenleg) ha szükségünk van kubernetes támogatásra. VCF esetében mind a PKS mind pedig a vSphere with kubernetes elérhető.

Azoknak, akik on-prem nagyobb környezetek, privát cloud építésében gondolkodnak, fontolgatják kubernetes használatát mindenképp érdemes megfontolniuk a VCF használatát.

A VCF jelentős terhet le tud venni a környezet megépítésekor és a napi üzemeltetés terén is az mérnök csapatokról. Továbbá biztosítja, hogy a VMware design-nak megfelelő, támogatott környezet épül ki, az egyedi self-made megoldások helyett, így az üzemeltetése és a frissítése is sokkal egyszerűbb egy VCF-nek.

További információ: https://www.vmware.com/hu/products/cloud-foundation.html

admin Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük